Kinderbekkentherapie
De kinderbekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in de behandeling van kinderen met plas-, poep- en buikpijnproblematiek. De kinderbekkenfysiotherapeut leert het kind op een speelse wijze meer inzicht en controle te krijgen over de werking van o.a. de blaas, de darmen en de bekkenbodemspieren. Zodat het kind en de ouder(s) de benodigde informatie en tools krijgen om positief aan de slag te gaan!
Voor wie?
In groep 1 en 2 hebben per klas gemiddeld 2 kinderen problemen met plassen en/of poepen.
100.000 kinderen in Nederland hebben buikpijn zonder oorzaak, 1 op de 2 kinderen hebben langdurige buikpijn. En ook in de hogere groepen van de basisschool komt incontinentie bij kinderen regelmatig voor. Maar niemand praat erover. Dit is waardoor er veel kinderen al geruime tijd klachten hebben voordat ze bij een huisarts of bij een kinderbekkenfysiotherapeut in beeld komen.
De hierboven genoemde problemen hebben in veel gevallen een enorme impact op het kind zelf, maar vaak ook op de rest van het gezin. Kinderen kunnen bijvoorbeeld in een sociaal isolement raken, gepest worden of niet mee op schoolreis of kamp durven gaan.
Maar gelukkig is er wat aan te doen! Wij, Pelvicum Kinderbekken Fysiotherapie, helpen jullie graag. Wij zijn laagdrempelig te benaderen, u kunt altijd bij ons terecht voor informatie en vragen.
Symptomen
Misschien herkent u bij uw kind één of meer van onderstaande symptomen:
- Heel weinig of juist heel vaak moeten plassen
- Plasongelukjes overdag
- Bedplassen
- Poepongelukjes of vegen in de onderbroek
- Diarree of juist harde, vaak ook pijnlijk ontlasting
- Ophoudgedrag
- Obstipatie (verstopping)
- Buikpijn
- Blaasontstekingen
- Vertraagde ontwikkeling zindelijkheid
- Angst om te plassen en/of te poepen
- Niet goed (leeg) kunnen plassen
- Niet goed (leeg) kunnen poepen
- Pijn bij het plassen of poepen
Werkwijze
Pelvicum Kinderbekken Fysiotherapie is laagdrempelig benaderbaar voor vragen per telefoon of via de mail. Soms wilt u even overleggen of wij iets voor uw kind kunnen betekenen. Bel of mail ons dan gerust. Het kan ook zijn dat u wordt verwezen door de huisarts of de kinderarts. Samen kijken we dan naar een moment om de intake te plannen.
Na een aanmelding gaan we als volgt te werk:
- We beginnen met een kennismakingsgesprek. In dat gesprek inventariseren we het probleem en de hulpvraag. Verder zal gevraagd worden om vragenlijsten/dagboeken over het plassen en poepen bij te houden.
- Daarnaast zal een start worden gemaakt met het bewegings- en lichamelijk onderzoek. Hoe zit een kind in zijn/haar lijf, hoe is de ontspanning en ademhaling. Dit zijn allemaal belangrijke onderdelen die nodig zijn bij het goed kunnen poepen en plassen. Verder wordt er een begin gemaakt met uitleg over plassen en poepen en de bekkenbodem. Als het nodig is om de werking van de bekkenbodemspieren beter te onderzoeken dan zal dit met het kind en de ouder(s) besproken worden.
- Tijdens het intake proces worden de ingevulde vragenlijsten/dagboeken besproken en vindt zo nodig verder onderzoek plaats. Wij kunnen verder onderzoek doen door middel van flowmetrie en echografie. Met een flow kunnen we zien hoe er geplast wordt en met de echo kunnen we zien of er nog plas achterblijft in de blaas of dat er nog ontlasting aanwezig is in de darm. Ook kunnen we middels echografie op een hele leuke manier aan kinderen laten zien hoe ze zelf hun bekkenbodem bewegen.
- Na afronding en inventarisatie van het onderzoek en de dagboeken, kan er een kinderbekkenfysiotherapeutische diagnose gesteld worden. Aan de hand van deze diagnose en de bevindingen wordt samen met het kind en ouder(s) een behandelplan opgesteld en zal het behandelingstraject gestart worden.
Contact
"*" indicates required fields